Cabinet Avocatura Iasi - Onorarii

Onorarii

Onorariul reprezinta o plata, retributie data unui intelectual (avocat, medic etc., liber-profesionist), pentru un serviciu prestat in sfera ocupatiilor sale.

Pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul la onorariu si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul clientului sau.

Pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul la onorariu si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul clientului sau.

Stabilirea onorariilor avocatului depinde de fiecare dintre urmatoarele elemente:

a) timpul si volumul de munca solicitata pentru executarea mandatului primit sau activitatii solicitate de client;

b) natura, noutatea si dificultatea cazului;

c) importanta intereselor in cauza;

d) imprejurarea ca acceptarea mandatului acordat de client il impiedica pe avocat sa accepte un alt mandat, din partea unei alte persoane, daca aceasta imprejurare poate fi constatata de client fara investigatii suplimentare;

e) notorietatea, titlurile, vechimea in munca, experienta, reputatia si specializarea avocatului;

f) conlucrarea cu experti sau alti specialisti impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea cazului;

g) avantajele si rezultatele obtinute pentru profitul clientului, ca urmare a muncii depuse de avocat;

h) situatia financiara a clientului;

i) constrangerile de timp in care este obligat de imprejurarile cauzei sa actioneze pentru a asigura servicii legale performante.

Onorariile se stabilesc liber intre avocat si client. Onorariile se determina si se prevad in contractul de asistenta juridica la data incheierii acestuia intre avocat si client, inainte de inceperea asistentei si/sau reprezentarii clientului.

Onorariile pot fi stabilite astfel:

a) onorarii orare;

b) onorarii fixe (forfetare);

c) onorarii de succes.

d) onorarii formate din combinarea criteriilor de la lit. a), b) si c).

Avocatul are dreptul ca in completarea onorariului fixat sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat. In cauzele penale, onorariul de succes nu poate fi practicat decât in legatura cu latura civila a cauzei. Onorariul de succes consta intr-o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau fix.

Majoritatea onorariilor se negociaza intre avocat si client.

Copyright © 2005-2016 - Cabinet Avocatura Iasi - Adrian Doroftei